Varme- og energistyring i smarthus

Luft til luft Varmepumpe, Smarthusteknologi er et samlebegrep på elektriske installasjoner som skal gjøre styringen av den elektriske hverdagen enklere.

I et smarthus bruker du dagens teknologi, ikke gårsdagens, og med riktig bruk kan du spare energi og penger.
I dag har vi fått en del nye hjelpemidler som vi ikke hadde tidligere, for eksempel varmepumpe eller varmegjenvinning. Alt dette er med på å redusere energiforbruket, forteller Agnar Holen, fagsjef ved teknologiformidling i Nelfo.

Smartere energistyring

En av de viktigste tingene med smarthusteknologi er nettopp energistyring. Jeg tenker da spesielt på varmestyring, enten det er elektrovarme, som panelovner eller varmekabler, eller vannbåren varme. Alt som bruker energi i boligen kan du styre på en helhetlig måte, sier Holen.
Et av prinsippene bak smarthusløsninger er smartere bruk av energi i boligen. 
Det viktigste med en god varmestyring er at du bruker energien der du trenger den og når du trenger den.
For å få det til, må man se energiforbruket på en helhetlig måte. 
Man kan dele boligen inn i ulike soner. Alle familier har sine vaner og sine bruksmønster. Tilsvarende vil ulike soner i boligen ha ulike energibehov alt etter hvilken tid det er på døgnet og om sonen er i bruk eller ei, sier Holen.


Bra for deg, bra for miljøet

Effektiv energistyring sparer ikke bare lommeboka, men også miljøet rundt oss.
Du sparer også miljøet om du senker temperaturen. Hvis du senker temperaturen med én grad, bruker du faktisk fem prosent mindre energi. Det er utrolig lite som skal til for å ha litt bedre miljøsamvittighet, sier Holen.
Når vi snakker om energi, klima og miljø, så er det de små tiltak folk kan gjøre selv som kanskje kan ha en stor effekt. Ingen vil vel gå fra vasken med vannet rennende, men det er slettes ikke så uvanlig å gå fra badet uten å skru av lyset. Det samme gjelder selvsagt varme. Et baderom er et rom som blir brukt til ulike tider av døgnet. Man vil selvsagt gjerne stå opp til et varmt bad, men det er ikke noe poeng i å la varmen stå på på badrommet hele natten, avslutter Holen.


https://www.viivilla.no

Din nettleser er utdatert!

For å kunne bruke alle funksjoner på nettsiden må du oppdatere nettleseren. Oppdater min nettleser nå

×